Cookie Consent by Free Privacy Policy website Cykel | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Att resa med cykel på Mälartåg

Ta med cykeln ombord – Enkelt och kostnadsfritt med Mälartåg

Hos Mälartåg är din cykel alltid välkommen ombord. Ingen reservation behövs – det är bara att kliva på och njuta av resan. Vi gör det enkelt för dig att kombinera cykling och tågresor, oavsett om du pendlar, studerar eller är ute på fritiden.

 

 

Våra dubbeldäckare

I våra dubbeldäckare finns det plats för upp till sex cyklar i varje tågsätt. Du fäster din cykel med hållare på anvisad plats i Flexvagnen. Skulle det vara trångt ombord på tåget får du vänta till nästa avgång om cykeln ska med. Det är alltid tågvärden som avgör om det finns plats för cykeln, och bedömningen görs utifrån utrymme och säkerhet. Det innebär att det aldrig finns en garanterad plats för din cykel. 

Våra mindre regionaltåg 

De flesta av våra Regina-tåg är utrustade så att 1-2 cyklar kan spännas fast på samma sätt som i våra dubbeldäckare. Om tåget saknar anordning för att spänna fast cyklar, är det av säkerhetsskäl inte tillåtet att ta med cyklar på dessa tåg.

Undantag: Arlanda C

På grund av utrymmes- och säkerhetsskäl är det inte tillåtet att kliva av eller ombord med cykel på Arlanda Central. Den begränsade ytan och de stora flödena av resenärer som behöver passera spärrarna gör att cyklar kan utgöra en säkerhetsrisk.

man som ska gå ombord på tåget med sin cykel

Viktigt att tänka på när du tar med cykeln på tåget

Att resa med cykel kan vara både roligt och praktiskt, men för att allt ska gå så smidigt som möjligt finns det några viktiga regler och riktlinjer att följa:

Tillåten väg för cykel på stationen

Cykeln får inte tas genom stationshusen. Du måste leda cykeln runt stationshusen eller ta hänvisad väg. Här hittar du en vägbeskrivning med cykel på Stockholm C och Västerås C.

Regler på plattformarna

På plattformarna måste du leda din cykel, då cykling inte är tillåten. Om du behöver parkera din cykel på tågstationen, använd de anvisade cykelparkeringarna, eftersom parkering på plattformen inte är tillåten. Här kan du se vilka stationer det finns cykelgarage och cykelboxar, där Mälartåg trafikerar. 

Säkerhet och hänsyn

När du reser med cykel är det viktigt att visa hänsyn till andra resenärer och vara försiktig. Detta gäller särskilt vid på- och avstigning när det kan vara trångt, för att undvika att din cykel orsakar skador eller nedsmutsning. Håll uppsikt över cykeln under hela resan och kom ihåg att du själv ansvarar för att få den ombord och av tåget. Som kund är du ansvarig för att ersätta eventuell nedsmutsning eller skador som din cykel kan orsaka. 

Begränsningar för vissa cykeltyper

När du reser med Mälartåg är det viktigt att känna till att vissa typer av cyklar inte är tillåtna ombord. Cykelkärra/vagn, tandemcykel och varucykel får inte tas med på tåget. Om du reser med en elsparkcykel eller en mindre resecykel, ska den fällas ihop och förvaras antingen i bagagestället eller på golvet vid ditt säte. Den får inte placeras på hatthyllan ovanför din sittplats.

Särskilda regler för trehjuliga cyklar

En trehjulig cykel som används som hjälpmedel får tas med i mån av plats och utan extra kostnad. Om cykeln överskrider de angivna måtten kan ombordstigning nekas av säkerhetsskäl.

Maximala mått för trehjulig cykel:

  • Längd: 180 cm
  • Bredd: 80 cm

Cykel på stationen

Cykel på stationen

Cykelgarage på stationen

Cykelgarage på stationen

Så funkar det ombord

Så funkar det ombord

Reseinspiration

Reseinspiration