Cookie Consent by Free Privacy Policy website 7 friluftsäventyr i sommar | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

7 guldkorn för friluftsäventyr

Vandring, ridning, paddling − eller kanske ett äventyr bland trädtopparna. Det finns mängder av friluftsaktiviteter att upptäcka i Stockholm-Mälardalen. Och många når du med kollektivtrafik. Här är några guldkorn att testa i sommar och in på höstkanten. Text: Karin Wallén

1. Midnattspaddling i Arkösund

Skärgårdarna löser av varandra längs vår svenska kustlinje, och det finns flera bra utgångspunkter för den som vill upptäcka öarna med kajak. Ett sådant ställe är Arkösund i Östergötland. Här, strax norr om Sankt Annas skärgård, kan du ha vandrarhemmet, campingen eller hotellet som bas, och ägna dagarna åt att utforska skärgården, gå en kurs i SUP-paddling eller hänga med på guidad midnattspaddling i havskajak. Givetvis finns uthyrning av allt du behöver, och är du redan en van paddlare kan du ge dig i väg på egna äventyr. Men att hänga med på guidad midnattspaddling är en upplevelse utöver det vanliga. För att få haka på behöver du vara simkunnig och ha viss paddelvana. Under sex magiska timmar är ni ute på en skön paddeltur, inklusive ett stopp på en ö, där guiden dukar upp tvårättersmiddag.

Foto ovan: Ulf Mörnstrand

Ta dig hit: Du kan ta Mälartåg, SJ och Östgötapendeln till Norrköping och därifrån buss med Östgötatrafiken.
Mer information: arkokajak.se, arkosundscamping.se, arkosundshotell.se

Kvinna som rider på en häst i skog

Foto: Lina Westman

2. Ridning i Tiveden

Tivedens skogar är trolska i sig, men från hästryggen blir de än mer magiska. Gården Ösjönäs är Sveriges enda privatägda fastighet som ligger helt omgiven av nationalparksskyddad barrskog. Här kan du hänga med på guidade ridturer i de vackra omgivningarna − med eller utan boende och mat. Hästarna är av olika raser; islandshästar, aegidienberger, tennesse walkinghorse, paso fino och rocky mountain horse. Skulle du vilja kombinera med andra aktiviteter så finns det en hel del annat att bocka av − eller vad sägs om paddling, cykling, yoga och höghöjdsbana. Och så lite bastu och badtunna på det, efter en lång dag i naturen.

Ta dig hit: Ta Mälartåg eller SJ-tåg till Örebro och sedan vidare till Laxå station. Därefter förbeställd närtrafik till Ösjönäs.
Mer information: osjonas.se

Foto: Marcus Westman

3. Höghöjdsbana i Linköping 

Sugen på pirr i magen? Det finns ett enkelt sätt att få det, och det väntar på dig i södra änden av Linköping. Här har HaMa Adventures byggt upp en höghöjdsbana med extra allt. Klättra på repstegar som tar dig ända upp bland trädtopparna. Svinga dig fram i en balansakt som ger ordentligt med luft under kroppen − eller swisha fram i en zipline. Men var inte orolig − det finns något för alla. Bland de 74 stationerna finns allt från Zon Klätterstigen, som håller sig på 2,5 till 5 meter över marken, till Zon Höjdskräcken och Nervkittlaren, som kliver upp till 15 meter över marken. Aktiviteterna passar för alla från 6 år och uppåt, med 24 stationer som är avsedda speciellt för barn mellan 6 och 8 år.

Ta dig hit: Res med Mälartåg eller SJ,  sedan Östgötatrafikens buss till Vidingsjö motionscentrum.
Mer information: Andra höghöjdsbanor i Stockholm-Mälardalen är till exempel Äventyrsbanan i Älta i Stockholm, AccroPark i Lida friluftsgård, Go Adventure i Fjällnora utanför Uppsala och Högt & Lågt i Gävle.
 hamaadventures.se, hogtlagt.se, aventyrsbanan.se, accropark.se, goadventure.se 

Foto: Niclas Malmberg

4. Vandra mellan tågstationer i Uppland

Vandring hittar du nästan överallt, men det behövs lite logistik för att knyta ihop start och mål. I bästa fall kan du faktiskt vandra från tågstation till tågstation − som du lätt gör på Salstaleden norr om Uppsala. Vandringsleden är sju kilometer lång och går mellan Vattholmas och Skyttorps stationer, både på grusväg och på stigar. Du vandrar genom betesmarker, förbi gamla ekar och istidslämningar, till stor del uppe på Vattholmaåsen som ringlar sig fram genom landskapet. Vid Salsta slott får du en fläkt av flerhundraårig historia. Platsen har varit ett herresäte ända sedan 1200-talet, men brändes ner av Sten Sture den äldre på 1500-talet − för att hundra år senare byggas upp igen, i barockstil. Här kan du faktiskt bo över en natt i slottspaviljongen, om du bokar i förväg.
Vissa dagar anordnas slottsvisningar, och när sommarkaféet är öppet kan du passa på att ta en fika. Eller så plockar du upp din medhavda picknick var som helst längs vägen, innan tåget vid dagens slutstation tar dig hem igen.

Ta dit hit: Res med Mälartåg till Skyttorp eller Vattholma.
Mer information: naturkartan.se, salsta-slott.se 

Tre pojkar som åker mountainbike i nedförsbacke

Foto: Kicki Nilsson

5. Mountainbike i Bergslagen

I Bergslagen finns Sveriges största och ledtätaste område för mountainbike. Här finns över 100 mil skyltade MTB-leder, och i takt med att samarbetet med Bergslagen Cycling utvecklas knyts lederna samman mer och mer, i ett smart nätverk. Vill du ägna dig åt vanlig cross country-cykling i fina skogar ligger till exempel Pershyttan utanför Nora eller Ånnaboda utanför Örebro bra till, med boende och härliga cykelstigar. Längtar du efter att flowa utför en brant så kan du cykla vidare från Pershyttan till Kottaberget, som år för år får fler flowstigar som ringlar ner för sluttningarna. Här finns inga liftar, utan du tar dig uppför det lilla berget med egen pedalkraft, men uppförstigarna är gjorda för att vara så snälla och energisparande som möjligt. När du kommit upp väljer du nedfart efter förmåga och dagsform, precis som du gör i slalombacken. Än är området inte helt klart men det finns flera färdigställda
flowleder och under 2024 öppnar två röda leder utöver de blå som redan finns.

Ta dig hit: Reser du kollektivt är Ånnaboda enkelt att nå: Ta Mälartåg, SJ eller Tåg i Bergslagen till Örebro C och sedan 50 minuters bussresa med Länstrafiken i Örebro.
Mer information: bergslagencycling.com

Tre kajaker på strand vid skärgårdens vatten

Foto: Karin Wallén

6. Paddla till Stockholms skärgård

Att uppleva skärgårdens myller av öar från en kajak är en oslagbar upplevelse, och ger ett helt annat perspektiv på hur Stockholm verkligen är byggt på vatten. Det finns många sätt att ge sig ut, oavsett om du är nybörjare eller van. Numera finns en mängd uthyrningsställen − både bemannade och obemannade. Och om du vill vara ute i flera dagar finns arrangörer som kan hjälpa dig med planeringen. Kanske har du funderat på hur man skulle kunna paddla från stan ända ut till ytterskärgården? Det är fullt möjligt, med ett par övernattningar längs vägen. Genom överenskommelse med Sjöstaden Kajak kan du hyra en kajak nedanför Hammarbybacken vid Sickla kanal, och sedan få den upphämtad på Sandhamn ett par dagar senare. Själv tar du SL:s Waxholmsbåtar tillbaka till stan. Även företaget Get Out Kayak har lösningar för dig som vill paddla från A till B utan att behöva vända tillbaka samma väg.
Mer information: sjostadenkajak.se, wexplore.se, getoutkayak.se, kayakomat.se 

Foto: Karin Wallén

7. Vandra genom Stockholm

Alldeles nära Stockholm − ibland rent av i själva stan − finns vandringsleder att upptäcka. Svenska Turistföreningen har skapat Signaturled Stockholm, en vandring på fyra dagsetapper. Den finns som digital karta och följer befintliga utmärkta leder. Där leden börjar, i Kallhäll, följer du framför allt Upplandsleden, in i de gamla skogarna i Görvälns naturreservat, för att sedan fortsätta längs Mälarens östra strand. Efter att ha passerat genom en kohage och spatserat förbi Görvälns slott kommer du till Gåsaborgsklipporna. Kanske väljer du att ta en sista fika här, och sedan ta närmaste SL-buss till ditt boende. Det finns nämligen många chanser att improvisera − utnyttja kollektivtrafiken för genvägar, och för att göra etapperna i den ordning du känner för. Från första etappen längs Mälaren fortsätter leden som i en grön korridor in på Järvafältet, ner till Hagaparken och Nationalstadsparken, över till Djurgårdens stadsnära naturstråk och parkområden. För att sedan avslutas på Skeppsholmen, mitt i stan.

Ta dig hit: Tåg till Stockholm och därefter lämplig SL-trafik.
Mer information: svenskaturistforeningen.se/signaturledstockholm


Relaterade Artiklar

image

Vintervandra i Mälardalen

Klä dig efter väder och bege dig ut i naturen. Vi tipsar om vandringsvänliga resmål i Mälardalen, med tåget som del av resan.

Ta mig till vandringstipsen
En man och en kvinna  står bredvid sina cyklar med sina hjälmar

Upptäck Mälardalen på cykel i sommar

Kristina och Rolf Eklund tog cyklarna på Mälartåg förra sommaren på upptäcktsfärd längs Mälaren. Här är deras bästa tips.

Läs mer om att cykla i Mälardalen
person cyklar i skogen på en mountainbike

Över stock och sten i Bergslagen

Bergslagen är ett eldorado för mountainbikecykling. I Sveriges ledtätaste område finns något för alla cyklister.

Läs om Bergslagen Cycling