Cookie Consent by Free Privacy Policy website Gårdsbutikerna du inte vill missa | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Gårdsbutikerna du inte vill missa

Vill du veta var maten kommer ifrån? Utanför städerna vimlar det av gårdsbutiker där allt du köper och äter har producerats alldeles framför dina ögon. Det är hög tid att utforska sommarens mest närodlade upplevelser runt om i Mälardalen! Text: Karin Wallén

Egenfångad fisk från Mälaren

Ön Ängsö utanför Västerås är ett populärt besöksmål sommartid, då ängarna står i blom kring det gamla slottet. Här finns vandringsleder och cykelvägar som bär dig ända till södra udden och familjeägda Ängsö Fisk. I gårdsbutiken säljs egenfångad (och en del inköpt) fisk – färsk eller rökt i det egna rökeriet - och du kan köpa fika i butiken också. En perfekt avrundning efter en dag i naturen!

Öppettider: Sommartid ons-sön kl. 11-16 och innan dess vanligtvis öppet på helger. Kolla hemsidan för öppettider.

Ta sig hit: Ängsö ligger knappt tre mil både från Västerås och Enköping. Närmaste busshållplats är Irsta, två mil bort. Du kan lägga till med din båt vid bryggan. 

Mer info: angsofisk.se

 fiskarbåt ute till sjöss

Ängsö fisk fiskebåt ute till sjöss och hämtar hem dagens fångst. Foto: Pia Nordlander.

Viltkött och hemodlat

I Vrena, nordväst om Nyköping, ligger två gårdsbutiker på bara ett par hundra meters avstånd från varandra. Hos Vilt i Vrena hittar du välhängt, finputsat och finstyckat sörmländskt viltkött från älg, dovhjort, kronhjort, rådjur, vildsvin, mufflon, and och fasan. Utbudet kan variera beroende på vad man fått in från lokala jägare. Hos Vrena Grönt, alldeles runt hörnet, kan du fixa det gröna till middagen. Botanisera bland örter, plantor, champinjoner och färska grönsaker. Och ta en fika eller en lättare lunch i trädgårdskafét.

Öppettider: Vilt i Vrena har öppet fredag kl. 10-18 och lördag kl. 11-15. Det går att beställa kött för upphämtning andra dagar. Vrena Grönt har fr o m april öppet tis-fre kl. 10-17 och lördag kl. 10-14. Se hemsidan för öppettider under sommaren.

Ta sig hit: Från Nyköping går buss 760 och 765 till Vrena. Sedan 2 kilometer till gårdsbutikerna.

Mer info: vrenaviltslakteri.se, vrenagront.se

 Blandade charkuterier

Blandade charkuterier från Vilt i Vrena. Foto: Tankbar

Ett besök i trädgårdsskolan

Skillebyholm utanför Södertälje är mer än bara en gårdsbutik. Här har det bedrivits trädgårdsskola sedan 1974, och idag är gården ett centrum för biodynamisk odling, utbildning och hållbar utveckling. I gårdsbutiken säljs grönsaker, plantor och blommor, men även förädlade produkter som marmelad, saft, mjölksyrade grönsaker, teblandningar, kryddor – och mycket mer! När det börjar kurra i magen finns fika och enklare lunch i trädgårdskafét i växthuset.

Ta sig hit: Buss 784 eller 785 (SL) från Södertälje centrum eller Järna. Hållplats Skilleby.

Öppettider: Tis-fre kl. 11-17, lördag kl. 11-15. Öppet året runt.

Mer info: skillebyholm.com

 odlade växter i växthus

Biodynamiskt odlade grönsaker på Skillebyholm nära Hölö.

Strutsar i alla former

Det är nästan så man undrar om man hamnat i södra Afrika i stället för Östergötland när man ser de stora fågeldjuren i sina inhägnader. Det som började med sex strutsar 1997 har idag vuxit till över 100 mäktiga individer, som lockar besökare till Vikbolands Struts. Förutom köttet tar man tillvara på fjädrar, dun och skinn och tillverkar bland annat dammvippor, boor och väskor. Här finns även kött från andra djur, till exempel kronhjort, dovhjort, rådjur och vildsvin och en del andra produkter från närliggande producenter. I sommarkafét har du chansen att testa både kakor, glass och pannkakor gjorda på strutsägg!

Öppettider: Vardagar kl.11-18, lördag 11-15. Är ingen där kan man ringa så kommer Nicklas eller Anneli.

Ta sig hit: Till Vikbolands Struts är det cirka 3 mil både från Norrköping och Söderköping. Närmaste busshållplats, Häradshammar (buss 440), ligger 6 kilometer från gården.

Mer info: vikbolandsstruts.se

 strutsar på en gräsmatta

Strutsarnas fjädrar blir till dammvippor. Foto: Strutsföreningen

Från jord till bord i Mullhyttan

På Jannelunds gård utanför Örebro får du se var maten kommer ifrån. Här står djuren i centrum, med betande lamm och nötkreatur, och grisar som bökar i marken och har tillgång till utomhusvistelse året om. Förutom gårdens köttprodukter finns ibland ett sortiment av grönsaker till salu, när bonden haft tid att skörda. Dessutom erbjuder butiken ett mindre sortiment av ekologiska produkter från andra gårdar, och förstås – lammskinn från de egna fåren. Är du intresserad av att äta middag på Mull, gårdens restaurang? Då kollar du in hemsidan och bokar i förväg.

Ta sig hit: För att ta sig kollektivt från Örebro till Mullhyttan tar du först buss 600 till Fjugesta och sedan buss 630 till Mullhyttan.

Öppettider: Fredagar kl.16-18 och lördagar kl. 10-12.

Mer info: jannelundsgard.se

Person som kelar med får på en äng

Betande får på Jannelunds gård, Örebro. Foto: Andreas Hylthen
Text: Karin Wallén

Relaterade Artiklar

Bagaren Johan Sörberg i sitt bageri

Brödmagi i Sörmlandsskogen

Bagarmästaren och tv-profilen Johan Sörberg driver gårdsbageriet Svart/Verkstan.

Kliv in i bageriet och läs reportaget
En man och en kvinna  står bredvid sina cyklar med sina hjälmar

Upptäck Mälardalen på cykel i sommar

Kristina och Rolf Eklund tog cyklarna på Mälartåg förra sommaren på upptäcktsfärd längs Mälaren. Här är deras bästa tips.

Läs mer om att cykla i Mälardalen
Personer på taket under en stadsvandring i Uppsala

Stadsvandringar – från pirr till peruker

Lär dig mer om staden du befinner dig i - och få både spänning och insidertips på köpet.

Läs mer om stadsvandringarna