Cookie Consent by Free Privacy Policy website Perseus går för guld i Paris | Mälartåg Hoppa till huvudmenymenu Hoppa till innehålleast Hoppa till fotensouth

Perseus går för guld i Paris

Perseus Karlström är Sörmlands största medaljhopp i sommar-OS i Paris. Vi tog rygg på gångstjärnan i Torshälla för att förstå hans förmåga att plåga sig till kollapsens gräns i jakt på guld – och fann samtidigt en ambassadör för Mälartåg. Text: Katarina Myrberg. Foto: Niklas Björling

– Det är guld som gäller!

En nyduschad Perseus Karlström har tryckt i sig mat och rejält med vatten, efter ett entimmes träningspass på cykelvägar och slingrande småvägar i solig Mälardalsnatur. Start och mål är mamma och tränaren Siv Karlströms villa i Mälardalen utanför Torshälla, som är hans bas de fyra månader om året som han inte bor utomlands. Allt fokus ligger på att vinna det hett eftertraktade OS-guldet i Paris. 20 kilometer gång. Den 1 augusti kl.07 på 1-kilometersbanan intill Eiffeltornet.

– Jag gör bara några få tävlingar före OS. EM i Rom juni, där jag vann, var en av dem. Friidrottare pratar gärna om att de tävlar sig i form, men som långdistansare i en extrem uthållighetsidrott kan du inte göra det. Du måste lära dig att tävla på topp. Tidigare i karriären tävlade jag mer, det bidrog till att stärka självförtroendet. Men nu har jag varit med så länge att jag har det självförtroendet ändå.

De få tävlingar han gjort i år har ändå boostat självförtroendet. Guld på 20 km i lag-VM i Turkiet och så EM-guldet i Rom. Vid sidan av Mondo Duplantis är han Sveriges största guldhopp i friidrott i OS. Och han har levererat förut när det gäller, under tuffa väderförhållanden. Han plågade sig till ett VM-brons i extremvärme i Doha 2019. Vid nästa VM-brons tre år senare, i liknande värme i amerikanska Eugene, kollapsade han efteråt av utmattning i direktsänd SVT-intervju. Bakom medaljerna låg en medveten satsning på värmeträning. Han gick på löpband hemma med värmeelement som han tryckte upp värmen på och imiterade 30 gradig värme, fast det bara var 20, genom att träna  i regnjacka och långa tights.

Perseus Karlström tränar med hans mamma på cykeln bredvid.

Blir det ett ”värmelopp” i Paris?

– Det borde inte bli överdrivet varmt eftersom vi tävlar på morgonen, i värsta fall 24-25 grader kanske, och fuktigt. Men iskepsarna, som jag sytt några stycken med fack för is, och som jag byter när jag varvar, kommer jag att ha oavsett.

Perseus Karlström går snabbare än de flesta av oss vanliga dödliga springer. Hans personliga rekord på 1 mil är 37,57 minuter – 3,48 minuter/km. Ett 20 kilometerslopp tar cirka 80 minuter. Under en timme av loppet går han nära maxpuls (då förstår ni varför man ofta hör honom flåsa när loppet sänds i tv).

– Under dessa 60 minuter plågar du dig extremt mycket, det är rätt obehagligt att köra så nära maxpuls så lång tid, och det är det du måste uthärda för att bli riktigt bra.

Var kommer din mentala styrka att uthärda detta ifrån?

– Jag var nog lyckligt lottad som föddes med det. Att jag kan plåga mig så mycket är en av mina bästa egenskaper för att göra riktigt långa och hårda träningspass – och att aldrig ge upp i tävling. Nu när jag vann lag-VM kom en gångarkompis från Spanien fram och sa. ”Jag vet inte hur du gör, men jag skulle inte vilja vara som dig, för jag skulle inte vilja lida så mycket”, säger Perseus Karlström och skrattar.

Han är Sveriges enda elitgångare, och rik blir han inte på sin sport. Men tillräckligt med pengar kommer in från prispengar, bidrag från klubben och Svenska Olympiska kommittén för att kunna satsa heltid på idrottskarriären. Åtta månader om året är han utomlands och tävlar och tränar med sin irländske tränare och dennes träningsgrupp av andra gångare.

– Hela världen är min arbetsplats. I vintras var jag i Mexiko, men har tidigare tränat i Australien och Spanien. Oftast när jag är hemma har jag lite mer viloperiod efter tävling. Men den här veckan kör jag två gånger per dag, jag andar nog på 100 kilometer, 80-90 procent av en vanlig träningsdos.

Perseus tränar med sin mor på cykeln bredvid längs landsvägen

Är det roligare att träna i ett vackert Sörmlandslandskap vid Mälaren?

– Det är schysst att träna i en fin miljö, men i Eskilstuna har vi svart-is från mitten på november till mitten på mars. Det är halt och kylan ökar belastningen på muskler och senor, så då kan jag inte träna här. Och på sommaren är det ofta för varmt både ute och inomhus, vilket gör det svårt att få återhämtning och få ner kroppstemperaturen efter träningspassen. Min favoritplats för sommarträning är St. Moritz i schweiziska Alperna, där du får både hög höjd och svalt klimat.

Resorna ut i världen i jakt på mästerskapsmedaljer går från Arlanda – och dit tar sig Perseus Karlström från järnvägsstationen i Eskilstuna med Mälartåg.

– Generellt är det skönare att ta tåget till centrala Stockholm än att köra själv, men om jag ska ut till Bosön på Lidingö tidigt på morgonen blir det lite för krångligt med flera tunnelbane- och bussbyten. Däremot är det ju otroligt smidigt att ta sig till Arlanda och de flesta avgångar. Det tar knappt 1,5 timme - och du slipper byta tåg på vägen.

3 snabba till Perseus Karlström

Varför döptes du till Perseus, namnet på en hjälte från den grekiska mytologin?

Det är en stjärnbild, som min mamma sa lyste extra starkt den dag jag föddes. Det finns bara fem personer i Sverige som heter Perseus, och ingen annan som har det som förnamn,

Både din mor och far tillhörde världseliten i gång. Hade du något annat val än att satsa på gång?

Jag började faktiskt med fotboll först, och har även sprungit orientering. Jag gjorde min första gångtävling när jag var 7. Det gick bra och är man tävlingsinriktad som jag, inspirerar ju det. Men min helhjärtade satsning på gång var först vid 20.

Hur svårt är det att lära sig gångtekniken?

Den är svår, om du inte lärt dig den som liten eller sett andra använda den. Den kräver rörelse och smidighet i höftpartiet. Gymnaster som har bra kroppskontroll brukar ha lätt att lära sig den.

Närbild på Perseus gångteknik

I tävlingsgång måste idrottaren alltid ha en fot i marken, annars räknas det som "lyftning".

travar av skokartonger

Travarna av skokartonger i sovrummet skvallrar om vikten av att ha på sig rätt skor.


Relaterade Artiklar

Leila Lindholm står i förkläde i sitt kök framför en skål

Leila vill inspirera andra

Sedan 20 år tillbaka är har Leila Lindholm bakat sig in i det svenska folkets hjärtan och fortsatt vara en av våra mest kända matprofiler.

Läs mer om Leilas väg till där hon är idag.
Bagaren Johan Sörberg i sitt bageri

Brödmagi i Sörmlandsskogen

Bagarmästaren och tv-profilen Johan Sörberg driver gårdsbageriet Svart/Verkstan.

Kliv in i bageriet och läs reportaget